Què et cal saber si tens artritis

Escrito por: Dr. Ramón Costa Dalmau
Publicado: | Actualizado: 21/12/2018
Editado por: Top Doctors®
Les malalties reumàtiques són dolències que afecten a estructures de l'aparell locomotor, entès com les parts del cos que ens permeten moure, i que no es produeixen a conseqüència de cops o traumatismes. Aquestes estructures són els ossos, les articulacions, els lligaments, les bosses sinovials, els músculs i els tendons.
enfermetats reumàtiques | Top Doctors
Existeixen més de 200 enfermetats reumàtiques, que afecten al nostre aparell locomotor
 
Hi ha més de 200 malalties reumàtiques diferents com l'artrosi, l'osteoporosi, les artritis, la fibromiàlgia, etc.
 
Les artritis són processos en que s'inflamen les articulacions majoritàriament per mecanismes autoimmunes. Afecten aproximadament a un 1% de la població.
 
Habitualment la inflamació comença a la membrana sinovial de l'articulació que és una capa que recobreix tota l'articulació i li proporciona el líquid sinovial que actua com a lubricant.
En canvi, en l'artrosi la malaltia inicia al cartílag i té un caràcter degeneratiu i menys inflamatori.
 

Causes de les artritis

Postraumàtiques: qualsevol cop sobre una articulació pot produir una inflamació articular.
Per microcristalls: els seu dipòsit a la membrana pot provocar una artritis. L'exemple més habitual d'aquest tipus és la gota en que els cristalls són d'àcid úric.
Infeccioses: els virus i les bactèries poden arribar a l'articulació i causar una infecció.
Immunològiques: per un mecanisme complex i parcialment conegut, les cèl•lules de les nostres defenses provoquen una inflamació de la membrana sinovial i provocar una artritis crònica. L'exemple més freqüent d'aquest grup és l'artritis reumatoidea.
 
Aquest grup de dolències afecta a persones a qualsevol edat, des dels nens als vells. Però sol ser més freqüent la seva aparició entre els 20 i 40 anys.
Els especialistes en Reumatologia no evidencien que hi hagi una relació directa entre l’artritis i un factor hereditari.  
 

Símptomes de les artritis

Calor: l'articulació està calenta.
Envermelliment.
Inflor sovint amb un excés de líquid articular en el seu interior.
Dolor que habitualment no calma amb el repòs.
Impotència funcional que vol dir dificultat o impossibilitat per moure l'articulació afectada.
Símptomes d'artritis | Top Doctors
Un dels símptomes més freqüents de les artritis és la falta de mobilitat a les articulacions afectades
 

 

 

Diagnòstic de les artritis

Les característiques del dolor que refereix el pacient i l'exploració física cercant els signes inflamatoris que permeten establir el diagnòstic d'artritis.
 
Per determinar la seva causa ens ajudem del laboratori i, si és possible, analitzar el líquid articular després d'extreure'l perquè pot ser fonamental per diagnosticar les artritis per cristalls com la gota o les artritis infeccioses.
 

Tractament de les artritis

Si la causa es coneix, es tracta. Per exemple, a la gota es tracta l'excés d'àcid úric, en les infeccioses utilitzar l'antibiòtic adequat, etc. També s'utilitzen diferents fàrmacs antinflamatoris.
En les artritis autoimmunes s'utilitzen fàrmacs anomenats modificadors del curs de la malaltia i també fàrmacs d'origen biològic.
 

Prevenció de les artritis

No podem prevenir les artritis amb els coneixements actuals però probablement en un futur proper els estudis amb el genoma humà poden tenir resultats en l'àmbit de la prevenció.
Dr. Ramón Costa Dalmau

Por Dr. Ramón Costa Dalmau
Reumatología

Reputado especialista en Reumatología, el Dr. Costa Dalmau es además perito en daños corporales. Es diplomado en Reumatismos inflamatorios y enfermedades sistémicas por la Universidad de Montpellier y, además, ha realizado un máster en Valoración del daño corporal y peritaje médico por la Universidad de Barcelona. Es socio de diversas sociedades médicas y ha participado en multitud de congresos y simposios. 


Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros para recopilar información con la finalidad de mejorar nuestros servicios, para mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias, así como analizar sus hábitos de navegación. El usuario tiene la posibilidad de configurar sus preferencias AQUI.